Det er ikke bare individuelle konkurranser du kan delta i som skytter. Det finnes nemlig lagkonkurranser også, som samlagsskytingen. Dette er skyttere som er tatt ut til å danne lag og så konkurrerer lagene mot hverandre. Disse lagkonkurransene finner hovedsakelig sted under Landsskytterstevnet og når det er stevner i de ulike regionene. Samlagsskytingen har egne klasser for juniorer, seniorer og veteraner.

Avstander og tradisjoner

Når seniorene skal skyte skjer dette med en avstand på 200 eller 300 meter. De eldste og de yngste skyter på blinker som er stilt opp med en avstand til skytteren på 100 meter. Vanligvis er det fire stykker på hvert lag, men dette kan variere noe. Samlag som grenser mot hverandre, skyter gjerne mot hverandre en gang i året i en slags intern konkurranse.

Samlagsskyting med cupfinale

I 2007 ble samlagsskytingen utført i henhold til en ny modell. Hvert lag har fire skyttere og første runde foregår etter resultatlisten fra året før. Deretter rangeres lagene slik at de beste av skytterne skyter mot skive en. Så går de 16 beste lagene videre til en avsluttende cup. Her er det slik at lag 1 skal møte lag 16, lag 2 møter lag 15 og slik fortsetter det. De åtte lagene som er igjen etter dette går videre til en kvartfinale som er bygget opp på samme måte. Deretter er det både kvartfinale og finale, der vinnerne av semifinalen skyter om hvem som får gull og taperne skyter om hvem som får bronse.

Liste over landsdelskretser og skyttersamlag i Norge

Viken I krets inneholder alle skyttersamlagene Drammen, Hallingdal, Numedal, Ringerike og Vestfold.

Viken II krets inneholder alle skyttersamlagene Akershus, Follo, Oslo, Solør og Østfold.

Opplandskretsen inneholder alle skyttersamlagene Gudbrandsdal, Hedmark, Nord-Østerdal, Opland, Valdres og Østerdal.

Sørlandskretsen inneholder alle skyttersamlagene Agder, Aust-Agder, Telemark, Rogaland, Vest-Agder og Vest-Telemark.

Hordakretsen inneholder alle skyttersamlagene Hardanger og Voss, Hordaland og Sunnhordland.

Fjordane krets inneholder alle skyttersamlagene Nordfjord, Sogn Indre, Sogn Ytre og Sunnfjord.

Mørekretsen inneholder alle skyttersamlagene Nordmøre, Romsdal, Sunnmøre og Søre Sunnmøre.

Trønderkretsen inneholder alle skyttersamlagene Fosen, Gauldal, Hitra og Frøya, Inntrøndelag, Namdal og Uttrøndelag.

Nord-Norge krets inneholder alle skyttersamlagene Aust-Finnmark, Lofoten, Ofoten, Rana, Salten, Troms, Vefsn, Vesterålen og Vest-Finnmark.

Ønsker du å begynne å skyte finnes det altså skyttersamlag over hele Norge. Her får du både opplæring som nybegynner, og videre hen har du altså mulighet til å delta i konkurranser både internt i samlaget og mot de andre samlagene i din krets. En gang i året har du også anledning til å være med på ett av de største idrettsarrangementene i Norge, nemlig landsskytterstevnet. I 2017 finner dette sted i Førde, og det er andre gang byen avholder stevnet. Første gang var i 2008. Her kommer det rundt fem tusen skyttere, i tillegg til familie og venner som har kommet for å overvære arrangementet. Opplegget er på alle vis profesjonelt, både når det kommer til innkvartering, sosiale arrangementer og utføringen av konkurransene. Her er det, som i alle andre utgaver av landsskytterstevnet, de gode opplevelsene som er i fokus. Det er viktig at landsskytterstevnet er en arena som fremmer idrettsglede og motiverer til videre utøvelse av denne sporten.

Privacy Policy