Du har antagelig fått det med deg, men denne gangen foregår altså landsskytterstevnet på Lesja. Lesja finner du i Oppland fylke, der kommunen strekker seg over et areal på 2 259 kvadratkilometer. I Lesja bor det litt over to tusen mennesker, og dette tallet mer enn fordobles under landsskytterstevnet. Visste du forresten av at alle de menneskene som bor på Lesja, så snakker rundt 98 % av dem nynorsk?

Beliggenhet

Dette vakre området befinner seg altså i Oppland fylke, nærmere bestemt helt øverst i Gudbrandsdalen. I nord går grensene mot Nesset, Sunndal og Oppdal, i øst går de mot Dovre, i sør har Lesja grenser mot Vågå og Lom, i sørvest går grensen mot Skjåk og helt i vest grenser Lesja mot Rauma. Som allerede nevnt er det litt mer enn to tusen mennesker som bor innen kommunen. Disse har bosatt seg i Lesja, Lora, Lesjaverk, Lesjaskog g Bjorli. Hele 82 % av kommunen befinner seg over 900 meter over havet. Lesja har jordbruk som hovednæring og rundt 30 % av alle yrkesaktive i kommunen jobber innen dette feltet.

Liker du vann kan du gå tur til Gudbrandsdalslågen som renner gjennom Lesja. Lesjaskogsvatnet er også stedet der Rauma starter ferden mot Åndalsnes. Det som kalles Lesjavatna var så grunne at vannet ble tappet bort i løpet av 1800-tallet. Deretter ble grunnen dyrket.

Klima og tusenårssted

I Lesja er det også vær! Vi har et typisk innenlandsklima, som værmelderne sier, og det betyr lite nedbør om sommeren. Ingen stor grunn til å ta med paraply hit altså. Somrene her på Lesja har gode temperaturer om dagen, men det kan bli relativt kjølig om kvelden og natten. Tusenårsstedet vårt heter Tunstugu og ligger på bygdemuseet vårt. Her finner du både kafe og lokaler der det avholdes utstillinger. Ikke minst er det her det arrangeres bryllupsfester, begravelser, barnedåp og andre arrangementer av en viss størrelse.

I Lesja finnes det også en nasjonalpark. Den heter Reinheimen og ligger i fjellområdet ved samme navn. Dette ligger mer presist i fylkene Oppland samt Møre og Romsdal. Stedet har vært nasjonalpark siden 2006, og hovedfokuset er å ta vare på det flotte, villmarkspregede området med et høyfjellsøkosystem og et fantastisk og egenartet biologisk mangfold. Her lever det også en villreinstamme, og totalt dekker nasjonalparken et område på nesten 2 000 kvadratkilometer.

Nasjonalparken ligger altså i kommunene Rauma, Norddal (Møre og Romsdal), Vågå, Lom, Skjåk og Lesja (Oppland) og grenser mot verneområdene Finndalen landskapsvernområde, Ottadalen landskapsvernområde, Lordalen landskapsvernområde, Romsdalen landskapsvernområde, Trollstigen landskapsvernområde, Tafjord-Reindalen landskapsvernområde og Brettingsmoen naturreservat.

Lesja kirke

Når du besøker Lesja må du også ta deg tid til å besøke den vakre kirken vår. Den er en såkalt korskirke fra 1749 og ligger vakkert til omgitt av natur og skog. Kirken er bygget i laftet tømmer og kan romme 300 sittende mennesker. På 1920-tallet foregikk det en omfattende restaurering av kirken. Kirkeskipene er sju meter brede, og de smårutede og blyinnfattede vinduene forsvant i 1902.

Lesja har altså mye å by på, både for deg som er interessert i natur og for deg som er interessert i historiske bygg. Vi er ganske sikre på at du vil trives godt her i kommunen vår, og finne ting av interesse når du da ikke er på landsskytterstevnet og overværer eller deltar i en konkurranse.

Privacy Policy